Paintball

Paintball är en populär aktivitet som ofta utförs på svensexor, möhippor och liknande. Sporten har faktiskt inte funnits särskilt länge i Sverige då den första matchen anordnades på 80-talet. Det är en växande sport och framförallt populär i USA där det finns över 10 miljoner utövare. Du kan spela både inomhus och utomhus och i Sverige behöver du tillstånd om du är under 18 år.

Paintball kan vara både en rolig aktivitet för ett kompisgäng och en sport där du tävlar i olika turneringar. I Sverige anordnas varje år ett paintball-SM där lag tävlar mot varandra från maj till september. Även på andra platser i Europa anordnas varje år tävlingar där vi hittar deltagare från hela världen. Största serien heter Millennium series och går av stapeln i flera olika länder.

Hur spelas paintball?

Det finns olika typer av paintball men det vanligaste är att du ska ta dig in i motståndarnas område och erövra deras flagga utan att bli träffad. En simplare version går ut på att att bara skjuta ut alla motståndare innan de gör detsamma med sitt eget lag. Lagen varierar från tre till sju personer och kan beror på i vilken miljö ni spelar.

Vad används för utrustning?

I paintball använder du dig av ett vapen, färgkulor och skyddskläder. Det är viktigt att alla som befinner sig på området använder skyddsmask och inte bara de som deltar i spelet. För spel inomhus finns det speciella gummikulor som inte släpper ut färg. De kulor som innehåller färg är gjorda av en vattenlösning som är helt ofarlig för miljön.

Sammanfattning

Paintball är ett roligt och fartfyllt spel och en perfekt aktivitet om ni är ett större gäng som vill hitta på någonting. Idag kan du hitta paintballbanor på de flesta ställen i Sverige och behöver bara googla efter företag nära dig som anordnar detta. Priset brukar ligga på några hundralappar per person för ett par timmars spel och med allt inkluderat.